You are currently viewing Milyen a jó domain név?

Milyen a jó domain név?

Ha saját honlapot szeretnénk, az első, amire szükség lesz: egy domain név. Egy olyan, ami elérhető, rövid, figyelemfelkeltő és könnyen megjegyezhető, utal a tartalomra, keresőbarát, nincs benne speciális karakter, és a céljainknak megfelelő végződésű. Nézzük egy kicsit részletesebben.

Elérhető

Az, hogy elérhető, azt jelenti, hogy még nincs regisztrálva más által. De az általunk kiszemeltre hasonlító domaineket is érdemes figyelni, mert ha lehet, el kell kerülni, hogy a konkurencia által használthoz nagyon hasonlító domaint válasszunk. Hogy a kiszemelt domain név szabad-e, itt ellenőrizhetjük: http://www.domain.hu/domain/szabad-e/

Rövid

A jó domain név lehetőleg legyen rövid. Ez könnyen megjegyezhető, így könnyebben ránk találnak, és ezáltal csökken az esélye a félregépelésnek, ami legrosszabb esetben a konkurencia oldalára viszi a látogatót.

Utal a tartalomra

A jó domain utal a tartalomra. A látogatók tudni szeretnék, hogy mire számíthatnak a kattintás után. Nyilván az is jó, ha a cégünk, a márkánk neve egyben a domain is, meg az is, ha a tevékenységre való utalás is benne van. De a legjobb, ha több változatot használunk. Például a Black Angel pizzéria használhatja a blackangel.hu-t és a blackangelpizzeria.hu-t is.

Keresőbarát

Szerencsés, ha a domain keresőbarát, tehát a legfontosabb kulcsszó szerepel a domain nevében. Ez jellemzően jobb helyezést jelent a keresők találati listáján.

Egyszerű

A jó domain nem tartalmaz trükkös karaktereket. Ha szóban kell továbbadnunk a címet, könnyebben érti a címzett azt hogy pizzaforyou.hu, mint a pizza-4you.hu címet. De a legjobb név mellett azért érdemes beregisztrálni a többi változatot is, márcsak azért is, hogy ne a konkurencia tegye ezt meg.

Megfelelő a végződése

A jó domainnek megfelelő a végződése. Több végződést is használhatunk, magyar oldalaknál a leggyakoribb a .hu, de választhatunk mást is, céljainktól függően. A .com a commercial szóból ered, de nem csak kereskedelmi vállalkozások használják. A .net az első időkben internetes cégeknek lett kitalálva. A .info sem csak tájékoztatási célú oldalak sajátsa, és a .org sem csak a nonprofit szervezeteké. 

További tanácsok

Fontos lehet még, hogy nyilvántartásba vétel előtt többször is ellenőrizzük, hogy a domain nevében nincs-e elírás. Érdemes lehet viszont a gyakori elgépelések verzióit is lefoglalni, így egyrészt mindenképpen minket találnak meg, másrészt a konkurencia nem térítheti el Öntől a látogatókat. 

És még valami: regisztrálás előtt ne ossza meg másokkal a nevet, nehogy valaki megelőzze Önt.